Hopp til innhold
VIS logo Logo for VIS
Visinnovasjon.no > Prosjektportefølje > Pluvia: Behandling for fenylketonuri
Foto: U.S Air Force photo/Staff Sgt Eric T. Sheler

Pluvia: Behandling for fenylketonuri

Ett av 10 000 barn på verdensbasis blir født med den sjeldne metabolske lidelsen fenylketonuri (PKU). Forskere fra Bergen jobber nå med å utvikle en behandling mot sykdommen.

Professor Aurora Martinez forskningsgruppe ved Universitetet i Bergen har i flere år jobbet med å finne en behandling for PKU ved å korrigere effekter i enzymet. Behandlingen de utvikler, kan forbedre pasientens livskvalitet betydelig, og de tror at minst 50 % av pasientene kan hjelpes.

Professor Martinez understreker at medisinen de utvikler, ikke vil være en permanent kur, men den har fordeler den nåværende behandlingen ikke har. Forskerne fokuserer hovedsakelig på behandling av PKU, men arbeidet deres kan også overføres til andre genetiske lidelser.

Det finnes ingen kur mot sykdommen, og nåværende behandling er vanligvis en streng, livslang diett.

Kostholdet hjelper mange av pasientene, men det er ikke perfekt og sikrer ikke et godt liv for alle. Vårt mål er å finne en behandling som virker alene eller i kombinasjon med et mer avslappet kosthold, og som kan øke pasientens livskvalitet, sier professor Martinez.

I 2015 etablerte VIS selskapet Pluvia i samarbeid med Martinez’ forskerteam og Universitetet i Bergen. Selskapets mål er å utvikle den nye behandlingen for PKU og andre sjeldne lidelser. VIS jobber blant annet med koordinering av forskning, forretningsutvikling og ekstern støtte. Sammen med forskerteamet har VIS også sikret IP for prosjektet og søkt om patent. I 2015 mottok prosjektet finansiering gjennom FORNY2020-programmet ved Norges forskningsråd, og i 2011 mottok prosjektet stipend fra Novo Seeds.

Om PKU

Fenylketonuri (PKU), kalt «Føllings sykdom» på norsk, er en medfødt feil i metabolismen som resulterer i at kroppens evne til å bryte ned aminosyren fenylalanin er sterkt redusert. Hvis sykdommen forblir ubehandlet, kan det føre til alvorlig fysisk og psykologisk funksjonshemming, inkludert anfall, atferdsproblemer og psykiske lidelser. Minst 50 000 mennesker i verden lever med PKU.

Eierskap
Aurora Martinez, Professor, Universitetet i Bergen
Logo for Universitetet i Bergen
Medieomtale
Flere medieomtaler Rød pil Pil som indikerer lenke
ekspander_ikon_20x20_svartekspander_ikon_20x20ekspander_ikon_hvitfb_28x28footer_vislogo_167x85footer_vislogo_smallhopptil-pilinsta_28x28kollapse_ikon_hvitkvitpil_ikon_19x13linkedin_28x28logo_toppmeny_vis_logo_59x50nfr_merke_250x103nonameny_kvitpil_ikonraudpil_ikon_19x13search_iconsiva-partner_hoover_291x48siva-partner_liggende_291x48svart_dropdown_ikonsvartpil_ikonsvartpil_ned_ikontwitter_28x28