Hopp til innhold

Bergen Teknologioverføring (BTO) har skiftet navn til VIS.

Du har nå kommet til VIS sin nye nettside. Visinnovasjon.no erstatter nettsidene bergento.no og nyskapingsparken.no.

Det formelle navneskiftet ble foretatt 14. februar 2019.

Visinnovasjon.no > Prosjektportefølje > Industriell diamantreaktor
VIS logo Logo for VIS

Industriell diamantreaktor

Produserer lab-dyrkede diamantsmykker og diamant-halvledere.

De fleste industrielle verktøy blir slitt ned over tid og må byttes ut eller bli vedlikeholdt. Dette medfører vedlikeholdskostnader eller kostnader på grunn av utskifting, og det kan til og med stoppe produksjonen. En løsning på dette problemet er å legge til et lag med små diamantpartikler, også referert til som et belegg. Dette er en kostbar prosess for de fleste bedrifter og derfor ikke en kostnadseffektiv løsning.

Det er et stort behov for slitesterke materialer på flere markeder, og vi har derfor skapt en ny måte å lage industrielle diamanter på: MPCVD-prosessen (Microwave Plasma Assisted Chemical Vapor Deposition). Prosessen gjør det mulig å masseprodusere diamanter til økonomisk bærekraftige priser sammenliknet med de kommersielle produktene. Produksjonen foregår i vår egen reaktor, noe som fører til besparelser i forbindesle med både materialer og elektrisitet. På denne måten kan vi lage enkeltkrystalldiamanter til effektive beleggingsprosesser som øker levetiden til et produkt.

Prosjektet har internasjonalt markedspotensial for lab-dyrkede diamanter generelt. I Europa er hovedmarkedet kutteverktøy. Markedene for lab-dyrkede diamantsmykker og diamant-halvledere er både nye og økende, spesielt i USA og Asia.

Produksjonsbedrifter over hele verden bruker stadig mer avanserte materialer som er lettere, sterkere og har lengre levetid enn sine forgjengere. Men verktøyene for å behandle disse materialene er ikke tilstrekkelige, noe som resulterer i høye kostnader for utskifting av verktøy og komponenter. Nåværende diamantbelegg på disse verktøyene tar lang tid å skape, har urenheter og er dyre. Diamantreaktorteknologien foreslått i dette prosjektet tar sikte på å oppgradere diamantbeleggsprosessen og dekke store underlag med høyere kvalitet og høyere vekst enn konkurrenters teknologi. Løsningen er en radikal innovasjon innen industriell laberatorie diamantvekst.

Kontakt oss
Se alle ansatte i VIS ›
Fakta
Justas Zalieckas, PhD Candidate, Universitetet i Bergen
Logo for Universitetet i Bergen
ekspander_ikon_20x20_svartekspander_ikon_20x20fb_28x28footer_vislogo_167x85hopptil-pilinsta_28x28kvitpil_ikon_19x13linkedin_28x28logo_toppmeny_vis_logo_59x50nfr_merke_250x103nonameraudpil_ikon_19x13siva-partner_hoover_291x48siva-partner_liggende_291x48twitter_28x28