Hopp til innhold
VIS logo Logo for VIS
Visinnovasjon.no > Prosjektportefølje > Pille-lignende kapsel til å hente ut en væskeprøver fra tarmsystemet
A 3D-illustration of small intenstine.

Pille-lignende kapsel til å hente ut en væskeprøver fra tarmsystemet

I dette prosjektet skal forskergruppen utvikle en svelgbar pille-lignende kapsel som kan brukes til å hente ut en væskeprøver fra tarmsystemet.

Ideen til kapselen ble skapt pga. et behov for å kunne måle immunresponser i tynntarmen etter infeksjoner og vaksinasjoner. Prøven som kapselen samler opp kan også brukes som en del i diagnostisering av mage og tarm-relaterte infeksjoner og sykdommer.

Endoskoper og gastroskoper som leger vanligvis bruker for å ta prøver fra tarmen når kun et kort stykke inn i tynntarmen. Det finnes mer spesialisert utstyr og metodikk for å samle prøver fra dypt inne i den 6 meter lange tynntarmen, men disse prosedyrene er svært invasive og de blir derfor normalt ikke utført med mindre det betraktes som nødvendig. Å hente ut prøver vha. kapselen vil, på den annen side, være en enkel, rimelig og relativt lite invasiv prosedyre. Etter at kapselen er svelget vil kroppen føre den naturlig videre gjennom tarmsystemet, og en trådløs fjernutløser kan brukes for å ta prøven.

Kapselen vil inneholde buffersalter som blander seg med prøven og som vil begrense nedbrytningen av celler og molekyler som proteiner, DNA, og RNA i prøven. Etter at kapselen har passert gjennom tarmsystemet kan prøven ekstraheres fra kapselen og bli brukt i diagnostiske analyser. Fjernutløseren vil være laget slik at flere kapsler kan svelges og utløses individuelt slik at det kan tas prøve fra flere steder i tarmsystemet samtidig. Lignende kapsler som allerede er på markedet inkluderer PillCam® som er brukt til å ta bilder av innsiden av tarmsystemet, men ingen av disse kapslene har muligheter for å samle inn prøver.

Kontakt oss
Se alle ansatte i VIS ›
Eierskap
Hans Steinsland, Researcher, PhD, Universitetet i Bergen
Halvor Sommerfelt, Professor, PhD, Universitetet i Bergen
Logo for Universitetet i Bergen
ekspander_ikon_20x20_svartekspander_ikon_20x20ekspander_ikon_hvitfb_28x28footer_vislogo_167x85footer_vislogo_smallhopptil-pilinsta_28x28kollapse_ikon_hvitkvitpil_ikon_19x13linkedin_28x28logo_toppmeny_vis_logo_59x50nfr_merke_250x103nonameny_kvitpil_ikonraudpil_ikon_19x13search_iconsiva-partner_hoover_291x48siva-partner_liggende_291x48svart_dropdown_ikonsvartpil_ikonsvartpil_ned_ikontwitter_28x28