Hopp til innhold
VIS logo Logo for VIS
Visinnovasjon.no > Aktuelt > – Skaperkraften må finansieres
Auditoriet på Vitensenteret i Bergen var fylt til randen av investorer under årets Demo Day Vestland. (Foto: Frida Urheim)

– Skaperkraften må finansieres

36 oppstartsselskaper pitchet onsdag sine ideer for en fullsatt sal av investorer. Samlet er gründerne på jakt etter over 200 millioner norske kroner.
29.10.2021

Det var høyt trykk og energisk stemning på Vitensenteret 27. oktober da investorer og gründere var samlet til Demo Day Vestland. 36 oppstartsselskaper innen hav, helse, teknologi og energi presenterte sine bidrag til morgendagens næringsliv. I salen satt nærmere 200 investorer, alle på utkikk etter den neste suksesshistorien å investere i.

Kaukus

Karianne Berg fra Kaukus betegner seg selv som en introvert nerd. Likevel ble hun kåret til en av publikums favoritter. (Foto: Frida Urheim)

– For oss var det en selvfølge å melde oss på. Det er ingen andre steder vi får truffet så mange investorer, ha så god mulighet til å vise dem hva vi driver med og knytte kontakter, forteller Karianne Berg, med-gründer av Kaukus.

Demo Day Vestland er årets store gründerarrangement. Bak eventet står et samlet innovasjonsapparat med et felles mål om å koble de beste ideene med kapital.

– Jeg fikk endelig sett et hav av mennesker igjen som jeg ikke har sett siden før pandemien. Her er det både «kolleger» fra andre startups, folk i økosystemet og investorer vi har snakket med tidligere. Det har rett og slett vært utrolig hyggelig! forteller hun videre.

– Helt avgjørende for videre vekst

Kaukus fikk i likhet til de 35 andre selskapene mulighet til å presentere sin forretningsidé på fem minutter.

– For meg som egentlig er en introvert nerd som vil sitte ved macen min og lage kickass produkter, er det helt ærlig en ganske krevende øvelse. Men når jeg først kommer på scenen, begynner å prate og ser at investorene er med på det jeg sier, da er det bare moro, forteller Karianne Berg, som ble kåret til publikumsfavoritt og fikk salen til å bryte ut i latter gjentatte ganger.

Kaukus planlegger å hente mellom 5 og 7 millioner norske kroner i februar neste år. Til sammen skal årets startups hente inn 200 millioner til videre vekst.

– Det er en gylden mulighet for oss gründere til å bli synlig i miljøet. Det er alvor, så før jeg gikk på scenen var naturlig nok hjertebanken dominerende. Men det var faktisk veldig gøy, forteller Preben Rasmussen, gründer av Lokalmatringen.

Lokalmatringen skal nå hente 2 millioner for å øke sin kapasitet. For han og andre gründere er Demo Day Vestland en viktig møteplass for å kunne nå planlagte mål.

– De relasjonene og koblingene som skapes her er helt avgjørende for videre og bedre vekst. Så langt har jeg fått en rekke spennende investorrelasjoner som jeg gleder meg til å prate mer med, forteller Preben.

Når selskapene pitcher er det høyt tempo. Den virkelige magien skjer derfor først mellom slagene.

– Det viktigste med dagen er pausene og etterfesten. Det er her vi går fra at en investor har hørt om oss og synes vi høres spennende ut til å faktisk få kontakt med noen og sette opp møter. Til syvende og sist er det jo det som er målet for dagen!

Preben Rasmussen, gründer av Lokalmatringen, og Jørgen Iden, med-gründer av Crescat, er to av årets pitchere som vil hente kapital for å akselerere vekst. (Foto: Frida Urheim)

Et felles løft for tidligfaseselskaper

Årets 36 selskaper ble i forkant av arrangementet plukket ut og vurdert som lovende innen sin kategori. Alle regnes som selskaper med en nyskapende idé, et godt team og anses å ha et stort vekst- og markedspotensial.

– Det har virkelig vært en kvalitetsheving fra år til år. Flertallet av årets selskaper var utrolig presise i sine presentasjoner. De adresserer megatrender, har alle med bærekraftselementet og tikker av på veldig mange bokser som må være tikket av. Det som blir utfordringen er markedsrespons og tid til kommersialisering, forteller investor Thomas Berge.

Han er daglig leder i Peak Venture, et investeringsselskap som både investerer i tidligfasebedrifter og har et investornettverk med 30 private investorer. Berge er en av 200 påmeldte investorer. For ham er samarbeid med andre investorer viktig for å kunne løfte selskapene.

– Dette er en utrolig fin arena for å få oversikt i tidligfaseselskapene på Vestlandet og få truffet gründere. Like viktig er det å fysisk møtet andre investorer. Skal tidligfaseselskaper få et ordentlig løft, bør man være flere på laget, forteller han.

Flertallet av investorene som deltar på Demo Day Vestland leter etter selskaper de kan co-investere i. På tampen av dagen har Thomas Berge kommet i kontakt med en rekke investorer og gründere han håper på videre samarbeid med.

– Det var flere selskaper som utmerket seg, både de som ble kåret til beste selskaper underveis, men også andre. Vi er kommet i dialog med mange interessante selskaper, forteller han.

Thomas Berge, daglig leder i Peak Venture, var en av 200 investorer som deltok på årets Demo Day Vestland. For ham er relasjonen til andre investorer vel så viktig som relasjonen til gründerne. (Foto: Frida Urheim)

Seks priser delt ut

Energiselskapet Birdsview, representert av CEO Olav Skogen, stakk av med juryens pris. Hovedpremien var på 25.000 norske kroner og en tur til Kina. (Foto: Frida Urheim)

Underveis stemte publikum frem sine favoritter innen hver av de fire kategoriene. En jury vurderte også hvilket av de 36 selskapene som hadde dagens beste investorpresentasjon. Energiseselskapet Birdsview stakk av med hele to priser.

– Det var veldig gøy å både få publikummets pris i vår kategori og bli valgt ut av juryen som vinner av hovedpremien blant så mange dyktige startups, sier Olav Skogen, CEO i Birdsview.

Han mottok hovedpremien på 25.000 norske kroner, deltakelse på CMEE-messen i Shenzhen, veiledning for å klargjøre selskapet for markedet i Kina, samt en invitasjon til delegasjonsreise til Kina med NGP. Premien var det Norwegian Growth Partner som finansierte.

Publikums favoritt innen teknologi var Lokalmatringen. Grasp Health ble kåret til beste helsepitch og Blue Breeder ble stemt frem som favoritt innen hav.

I tillegg ble prestasjonspresset forsøkt fordelt og fire investorer ble utfordret til å pitche. Ane Nordahl Carlsen vant til trampeklapp etter å ha rappet seg gjennom sin presentasjon.

Må synliggjøre skaperkraften

Det er fjerde år på rad et slikt investorarrangement finner sted i Bergen, men aldri før har det vært så omfangsrikt. Med Demo Day Vestland har arrangementet kommet i ny drakt, prydet av samarbeidspartnere fra hele Vestland.

– Samarbeid mellom alle aktører er helt essensielt for nyskaping og innovasjon. Vi ønsket å samle alle for å fremme næringslivsvekst her på Vestlandet. Den skaperkraften vi har her må synliggjøres, og den må også finansieres, forteller Ove Gjelsvik om arrangementets målsetting.

Sammen med Sara Schreiner (VIS), Marcus A. Olsen (Connect BAN) og Jannicke Allers (Connect BAN) har han i flere måneder sittet i førersetet for gjennomføring av arrangementet.

– Stemningen i salen var helt energisk. Er utrolig kjekt med så strålende tilbakemeldinger fra både investorer og gründere. En stor takk til våre partnere og alle andre støttespillere. Vi gleder oss allerede neste års arrangement! forteller han på vegne av prosjektgruppen.

 

Sara Schreiner (VIS Startup), Jannicke Allers (Connect BAN), Marcus A. Olsen (Connect BAN) og Ove Gjelsvik (VIS Startup) har sittet i førersete for gjennomføring av Demo Day Vestland. (Foto: Frida Urheim)

Partnere og støttespillere 

 

 


    ekspander_ikon_20x20_svartekspander_ikon_20x20ekspander_ikon_hvitfb_28x28footer_vislogo_167x85footer_vislogo_smallhopptil-pilinsta_28x28kollapse_ikon_hvitkvitpil_ikon_19x13linkedin_28x28logo_toppmeny_vis_logo_59x50nfr_merke_250x103nonameny_kvitpil_ikonraudpil_ikon_19x13search_iconsiva-partner_hoover_291x48siva-partner_liggende_291x48svart_dropdown_ikonsvartpil_ikonsvartpil_ned_ikontwitter_28x28