Slik baner SafeChoice Clinic & Research nye veier

En psykologspesialist hyllet av Times Magazine og en nysgjerrig klinikksjef og endokrinolog har forent krefter. Resultatet? En digital klinikk som knuser tradisjonelle behandlingstider og bygger broer mellom tung forskning og innovative behandlingsmetoder.

Det er travle dager på helseinnovasjonssenteret Eitri i Bergen. I et lite hjørne av innovasjonsinkubatoren finner vi teamet bak SafeChoice Clinic & Research – et prosjekt som etter en forsiktig begynnelse tar stadig større plass i den offentlige debatten rundt behandling og forskning på kroniske helseplager.

Gerd Kvale, anerkjent psykologspesialist og en av verdens 50 viktigste personer på helsefeltet ifølge Times Magazine, tar en slurk av kaffekoppen før hun snur seg mot makkeren Eirik Søfteland, klinikksjef, forsker, endokrinolog og indremedisiner.

– Da vi startet SafeChoice tok vi ikke inn over oss hvor tung forskningsportefølje vi faktisk hadde, kommenterer hun.

Hele livet har hun fokusert på å utvikle virksomme behandlinger til å bli enda mer potente, og har kombinert dette med å bygge veier slik at nyttig behandling når frem til de som trenger det. Hele veien har hun dokumentert resultatene i form av internasjonale publikasjoner.

– Folk som har behov for hjelp skal med rette forvente å få kunnskapsbasert behandling, og vi som er klinikere og forskere skal gjøre det vi kan for å bidra til kontinuerlige forbedringer, forteller hun og legger til:

– Og vi må hele tiden sjekke om det virker.

Med dette som kompass har hun etablert OCD-teamet i Helse Bergen; vært kvinnen bak det prisbelønte 4-dagers formatet for behandling av tvangslidelser og vært initiativtaker og den første direktøren ved Bergen Center for Brain Plasticity. I tillegg har hun mottatt Forskningsrådets Innovasjonspris. Alle initiativene har fått store ringvirkninger både nasjonalt og internasjonalt og har på mange måter endret måten virksom behandling for tvang- og angstlidelser gis på.

Helse i Hardanger-prosjektet førte dem sammen

I 2019, da klinikk for 4-dagers behandling var på plass, den internasjonale spredningen av Bergen 4-day- treatment (B4DT) i gang og Bergen Center for Brain Platicity i datainnsamlingsfase, ble hun spurt om å bidra til å optimalisere og utvikle intervensjoner som kunne være relevant for pasienter med sammensatte, kroniske helseplager. Rammen for det hele skulle bli PUSH-prosjektet, som var et samarbeid mellom Haukeland Universitetssykehus og Helse i Hardanger (HiH).

– Det var da møtte jeg Eirik. Han var forskningsleder i Helse i Hardanger. Innenfor rammen av PUSH-prosjektet skulle pasientene i løpet av en liten uke få tverrfaglig hjelp til å håndtere helseplagene på nye måter.

Resultatene var oppsiktsvekkende gode på tvers av så ulike pasientgrupper som kroniske ryggplager, diabetes 2, Long Covid, depresjon og angst.

– Og kols, forteller Søfteland, og legger til:

–  Den nasjonale og internasjonale interessen var overveldende, men dette til tross vant ikke HiH frem i anbud om rehabiliteringstjenester. På mange måter ubegripelig.

Men selv om slaget om rehabiliteringstjenester var tapt, var de ikke tomhendte.

– Vi hadde utviklet og dokumentert et helt nytt og virksomt behandlingsformat av stor relevans for noen av de største utfordringene samfunnet står overfor både nasjonalt og internasjonalt, nemlig hjelp til folk med sammensatte, kroniske helseplager.

– Og det er viktig å huske at kroniske helseplager ikke bare rammer arbeidsevnen, men bidrar til utenforskap på alle livets arenaer, skyter Søfteland inn.

– Når HiH ble lagt ned opplevde vi en sterk etisk forpliktelse til å gjøre det vi kunne for å finne måter å hjelpen ut til folk, sier Kvale, og dermed var kimen til en heldigital klinikk skapt. Nå kan pasienten få virksom, konsentrert behandlingen levert av skreddersydde tverrfaglige team - levert hjem til sin egen hverdag. Mer fleksibelt og relevant blir det ikke, sier Kvale.

Men fremdeles var – og er det - en stor utfordring: Hvem skal dekke behandlingen?

– Vi tenker at det er feil at virksom behandling for kroniske helseplager skal betales privat. Etter vår oppfatning er det riggen rundt endebrukeren som må trø til.

Arbeidsgiver, forsikringsselskap, NAV – og til en viss grad helsevesenet. Så nå bygger vi veier og broer for å få hjelpen frem. Og det er denne entreprenørvirksomheten som er selve nybrottsarbeidet, i den fasen vi nå befinner oss i.

Interessen for SafeChoice Clinic & Research er stor: Innovasjon Norge, VIS - Vestlandets Innovasjonsselskap og Agenda Vestlandet er alle viktige bidragsytere. Tilhørigheten til Eitri og den faglige kompetansen i inkubatoren har vært en uvurderlig støtte, ifølge de to:

– Eitri er et veldig levende sted hvor du møter utrolig flinke folk. Fellesnevneren er at alle ønsker å utvikle noe som skal utgjøre en forskjell og gjøre verden litt bedre innenfor helse. I tillegg er lederskapet her drivende dyktige på å åpne dører og vinduer, legge til rette og løfte frem.

Gerd Kvale, Ådne Iden Høiland og Jan Christian Vestre på Eitri.

Et livsendrende og tilgjengelig tilbud

Meldingsutvekslingene mellom de to starter tidligere enn God Morgen Norge. Møtene begynner i bilen på vei inn til Ulriksdalen, og siste innsjekk er ofte i nitiden om kvelden. For pasientene betyr dette: Etter forberedelse og behandlingsavklaring følger typisk en uke der de jobber med å prøve ut nye tilnærminger til håndtering av helseutfordringene, tett ledsaget av et tverrfaglig team. Det er kontakt minst fire ganger for dagen i den første uken, og deretter en gang daglig i tre uker. På denne måten får pasientene hjelp når utfordringene dukker opp i hverdagen, enten det er på arbeidsplassen eller på hjemmebane.

– Og resultatene er overveldende gode. Lørdagsrevyen hadde nylig en reportasje om Kristine som hadde vært langtids ufør, og som var tilbake på jobb etter 14 dager. Det er fantastisk – og det beste av alt er at Kristine sin historie ikke på noen måte er unik! Det er imponerende å se hvordan folk virkelig gjør en innsats for til å ta tilbake hverdagen. For valgene og jobben må i siste instans gjøres av den enkelte – vår rolle er å gi innspill og fasilitere, sier Søfteland.

– Men hva er hemmeligheten?

Folk spør ofte hva ‘magien’ er – siden folk kan klare å komme tilbake til hverdagene sine etter så kort tid, er det nærliggende å tenke at vi har funnet en eller annen magisk ingrediens som nærmest fungerer som en trylleformel eller styrkedrikk. Det er snarere motsatt: For å bli en god behandler i et konsentrert format, krever det ikke bare fagkompetanse, men omfattende erfaringsbasert opplæring - det vi kaller mester-svenn-læring. Det er mulig å lære, men det finnes ingen snarveier.

Målet er klart: SafeChoice Clinic & Research skal bli et livsendrende tilbud der pasienter kan henvises gjennom arbeidsgiver, NAV, forsikringsselskap eller annet helsepersonell – uten at de selv må stå for hele regningen. Samtidig ligger muligheten for skalering internasjonalt og venter.

– Vi har allerede samarbeid med Uppsala universitet og Helsinki universitetssykehus, forteller Søfteland og legger til:

– Behovet for denne typen tverrfaglig, konsentrert og skreddersydd behandling er stort – både i Norge og i utlandet. Men kvaliteten må opprettholdes, ellers mister vi det som gjør denne metoden unik.

Å jobbe med kroniske helseplager er å jobbe med utenforskap. Det er her de to finner den aller største meningen med alle timene de legger ned for å bygge veiene som skal til for å lykkes med klinikken.

– Jeg kan ikke forestille meg en mer meningsfylt jobb. Så nå må vi bare få bygget disse veiene og sørge for at behandlingen når frem dit den skal. Det skal ikke stå på oss om vi ikke lykkes, avslutter Kvale.


Neste
Neste

Olefinmetatese åpner dørene til grønn kjemisk produksjon