Kontrollert produksjon og riktig timing for overføring fra ferskvann til sjø er avgjørende for at smolten skal kunne håndtere overgangen på best mulig måte. Dette vil resultere i høy overlevelse og vekst når smolten når sjøen. Hvis man ikke klarer å beregne tidspunktet nøyaktig, kan det føre til økonomiske og miljømessige tap.
Forskere fra Uni Research og Universitetet i Bergen har utviklet et analytisk verktøy som gir oppdretteren mer informasjon, og dermed gjør beregningen av smoltens status langt mer presis i denne avgjørende fasen.
Verktøyet har fått navnet SmoltVision og benytter smoltens gener til å identifisere hvilket stadium i smoltifiseringsutviklingen den er på. Verktøyet indikerer hvor godt smolten vil tåle sjøvann og gir dermed oppdretteren en tidlig advarsel om at fisken beveger seg inn i smoltvinduet. Oppdretteren vil også bli advart om desmoltifisering på et tidlig stadium. Dette representerer en stor fordel sammenlignet med den mest brukte analysemetoden, ATPase-analyse, hvor oppdretteren bare får et konkret svar på hvordan fisken håndterer sjøvann på det tidspunktet testen utføres.
En annen stor fordel med SmoltVision er at oppdretteren har mulighet til å utvikle modeller tilpasset lokale forhold. Ingen fiskeanlegg er like, så denne typen teknologi er svært verdifull. Genetikk, utstyr, vannkilde, operasjonspersonell og prosedyrer er eksempler på hva oppdretterne individuelt kan velge å benytte seg av i modellen for sitt anlegg.
Prosjektet har mottatt midler fra FORNY2020-programmet ved Norges Forskningsråd.