Hopp til innhold
VIS logo Logo for VIS
Visinnovasjon.no > Prosjektportefølje > Quantidoc: Ny metode for kvantifisering av slimceller
Round cages of fish farm for salmon growing

Quantidoc: Ny metode for kvantifisering av slimceller

Quantidoc har utviklet en diagnostisk metode for kvantitativ måling av immunsystemet til fisk som er raskere og koster mindre enn tilsvarende metoder.

Det å ta i bruk denne teknologien for å løse utfordringene akvakultursektoren står overfor, vil føre til store besparelser for oppdretterne og bryter ned barrierene mellom forskning og næringens daglige drift. Den diagnostiske metoden vurderer kvantitativt fordelingen, overflaten og volumet av slimceller i fiskens hud, gjeller og tarmer.

Quantidocs kvalitetsindeks oppnås ved kvantifisering av slimhinnevevsparametre som slimcellestørrelse og slimcelletetthet. Slimhinnevevet til et hvilket som helst dyr eller menneske er relatert til immunforsvaret og gir derfor en indikasjon på kroppens helse- og velværetilstand.

Hvis dyret er sykt, vil dette også være synlig på kvalitetsindeksen. Ifølge Dr. Karin Pittman, ledende forsker ved Quantidoc, er metoden statistisk objektiv og pålitelig.
Slimhinnevevsparametrene blir kvantifisert av algoritmene utviklet under stereologifeltet. Endringer i disse parametrene indikerer variasjoner i dyrenes helse og velferdssituasjon. Slimhinnevevstilstanden er også relatert til faktorer i dyrets omgivelser, enten dietten eller miljøet, i tillegg til effekten av medisiner. Det er også et klart forhold mellom hudtilstand og overflod av parasitter og patogener.

VIS etablerte selskapet og bidro med finansiering fra begynnelsen ved å gi råd om finansieringsmuligheter og prosjektfinansiering. VIS har hjulpet med å finne en konsernsjef og styreleder og bidratt til målretting og styring av Quantidoc gjennom styrearbeid.

Quantidoc er :

  • diagnostisk – vurderer fiskens helse
  • kvantitativ, objektiv og sammenlignbar
  • statistisk robust
  • kobler kosthold og immunitet
  • oppsummerer effektene av over 200 gener
  • et viktig verktøy for overvåking og forbedring av fiskens helse og velferd

Quantidoc har flere internasjonale og nasjonale partnere i bransjen.

ekspander_ikon_20x20_svartekspander_ikon_20x20ekspander_ikon_hvitfb_28x28footer_vislogo_167x85footer_vislogo_smallhopptil-pilinsta_28x28kollapse_ikon_hvitkvitpil_ikon_19x13linkedin_28x28logo_toppmeny_vis_logo_59x50nfr_merke_250x103nonameny_kvitpil_ikonraudpil_ikon_19x13search_iconsiva-partner_hoover_291x48siva-partner_liggende_291x48svart_dropdown_ikonsvartpil_ikonsvartpil_ned_ikontwitter_28x28