Hopp til innhold
VIS logo Logo for VIS
Visinnovasjon.no > Prosjektportefølje > Openz – optimalisering av enzymer for anvendelse i mat
Hånd som holder skei over suppeskål
Illustrasjonsbilde: Colourbox

Openz – optimalisering av enzymer for anvendelse i mat

Openz skal bidra til å forbedre smak av hydrolysat laget av fiskerestråstoff ved å skreddersy enzymene som brukes i produksjonen.

I dag blir store deler av restråstoff, som fiskehoder, rygg og innmat fra havbruk og fiskerinæringen prosessert og brukt til fiskefôr og dyremat eller kastet. Årlig mengde bare i Norge er rundt 900 000 tonn . Ettersom restråstoffet inneholder høy-kvalitets proteiner har de et stort potensial som mat for mennesker. Produkter utviklet fra protein i restråstoffet gir imidlertid en bitter smak, og reduserer mulighetene for markedsutvikling. Den bitre smaken oppstår på grunn av sammensetningen og størrelsen på proteinene (peptidene) som utvikles i produksjonen.

I Openz-prosjektet har NORCE og Nofima som mål å forbedre smaksopplevelsen av proteinproduktene ved å optimalisere enzymene som brukes i fremstillingen. Gjennom flere års forskning i tidligere prosjekter, har ulike kandidatenzymer blitt identifisert. Disse vil testes i hydrolyse for å vurdere effekten på smaken. I tillegg vil man skreddersy enzymene for å forbedre smak, og oppnå bedre ytelse i den industrielle prosessen.

VIS sin rolle i prosjektet er å ivareta intellektuelle rettigheter til forskningen, finne nye anvendelsesområder for enzymene som blir produsert og legge frem en forretningsplan for kommersialiseringen. Prosjektet er finansiert fra forskningsrådets BIOTEK2021-program, og har et totalbudsjett på 8 MNOK.

Eierskap
Gro Elin Kjæreng Bjerga, Forskningsleder II, NORCE
Pål Puntervoll, Researcher II, NORCE
Samarbeidspartnere
NOFIMA
Logo for NORCE
ekspander_ikon_20x20_svartekspander_ikon_20x20ekspander_ikon_hvitfb_28x28footer_vislogo_167x85footer_vislogo_smallhopptil-pilinsta_28x28kollapse_ikon_hvitkvitpil_ikon_19x13linkedin_28x28logo_toppmeny_vis_logo_59x50nfr_merke_250x103nonameny_kvitpil_ikonraudpil_ikon_19x13search_iconsiva-partner_hoover_291x48siva-partner_liggende_291x48svart_dropdown_ikonsvartpil_ikonsvartpil_ned_ikontwitter_28x28