Hopp til innhold

Bergen Teknologioverføring (BTO) har skiftet navn til VIS.

Du har nå kommet til VIS sin nye nettside. Visinnovasjon.no erstatter nettsidene bergento.no og nyskapingsparken.no.

Det formelle navneskiftet ble foretatt 14. februar 2019.

Visinnovasjon.no > Prosjektportefølje > Nano Lace: Ny litografimetode
VIS logo Logo for VIS

Nano Lace: Ny litografimetode

NanoLace er en ny teknologi som gjør det mulig å produsere mikrochiper ned til en teoretisk skriveoppløsningsgrense på 0,5 mm.

Den nye metoden bruker atomer i stedet for lys, tar litografi ned på atomnivå og bruker metastabile heliumatomer (nano-granater) i stedet for høyfrekvent stråling for å lage litografiske mønstre. I tillegg bruker den en ny type maske, basert på en mal av naturlig krystallinsk nanostrukturert porøst materiale. Maskestrukturen lages ved å delvis fylle hullene i det porøse materialet i henhold til det binære holografiprinsippet.

En slik litografianordning vil koste anslagsvis en faktor 7 mindre enn dagens teknologi og minst en faktor 8 mindre enn EUV.

NanoLace er utviklet ved Institutt for fysikk og teknologi ved Universitetet i Bergen. Professor Bodil Holst står alene som oppfinner, og VIS er ansvarlig for kommersialiseringsprosessen. Prosjektet støttes for tiden av Forskningsrådet som et FORNY2020-prosjekt, og vi har et nært samarbeid med Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet.

Prosjektet er i dialog med resten av nanolitografi-feltet og etablerer et konsortium som vil fremme metoden. Dette vil plassere metoden på kartet, og prosjektet trenger i tillegg en partner som kan bidra til å bygge opp konsortiet og lisensiere teknologien mot globale aktører.

Fakta
Bodil Holst, Professor, Universitetet i Bergen
Samarbeidspartnere
  • NTNU
Priser
Logo for Universitetet i Bergen
Medieomtale
Flere medieomtaler Rød pil Pil som indikerer lenke
ekspander_ikon_20x20_svartekspander_ikon_20x20fb_28x28footer_vislogo_167x85hopptil-pilinsta_28x28kvitpil_ikon_19x13linkedin_28x28logo_toppmeny_vis_logo_59x50nfr_merke_250x103nonameraudpil_ikon_19x13siva-partner_hoover_291x48siva-partner_liggende_291x48twitter_28x28