Hopp til innhold
VIS logo Logo for VIS
Visinnovasjon.no > Prosjektportefølje > Hundeassistert profilering av lungekreft fra menneskelig pust
A dog smelling breathing samples
En opptrent hund kan oppdage lungekreft fra menneskelig pust

Hundeassistert profilering av lungekreft fra menneskelig pust

I Norge får over 3000 mennesker lungekreft hvert år. Omkring en tredjedel av dem overlever ikke.

I dag er det bare CT-skanning som beviselig er effektivt for å oppdage lungekreft, men denne metoden er både dyr og tidkrevende for pasienten så vel som for samfunnet. Ettersom symptomer på lungekreft ofte oppstår på et avansert stadium av sykdommen, får pasientene ofte diagnosen på et stadium hvor det ikke lenger er sannsynlig at den kan kureres. Det er derfor et behov for nye metoder for å oppdage lungekreft i en tidlig fase.

Forskere fra Haukeland Universitetssykehus og trenere fra Fjellanger Detection and Training Academy (FDTA) samarbeider nå om et prosjekt hvor man bruker trente hunder til å oppdage lungekreft på et tidlig tidspunkt. En slik tidlig diagnostisering kan redusere dødeligheten betydelig. FDTA har valgt den belgiske fårehunden malinois, en av hunderasene som er mest brukt for personlig beskyttelse og duftpåvisning. Tanken er at man skal trene opp disse hundene til å oppdage kreft via menneskers pust.

I dette prosjektet benytter man teknikken Remote Scent Tracing (RST). Pustprøver fra mennesker blir samlet av klinikkens helsepersonell, transportert til FDTAs labfasiliteter og presentert for hundene på en systematisk måte, noe som gir et optimalt oppdagelsesmiljø.

Prosjektet har mottatt verifikasjonsmidler fra FORNY2020-programmet ved Norges Forskningsråd. VIS er prosjektets eier og bidrar med forretningsutvikling og koordinering av prosjektet.

Kontakt oss
Se alle ansatte i VIS ›
Eierskap
Marianne Aanerud, MD, Ph.D. Specialist in thoracic oncology, Helse Bergen
Øystein Fløtten, MD, Ph.D. Specialist in thoracic oncology, Helse Bergen
Samarbeidspartnere
  • Fjellanger Detection
  • Training Academy
Logo for Helse Bergen
Medieomtale
Flere medieomtaler Rød pil Pil som indikerer lenke
ekspander_ikon_20x20_svartekspander_ikon_20x20ekspander_ikon_hvitfb_28x28footer_vislogo_167x85footer_vislogo_smallhopptil-pilinsta_28x28kollapse_ikon_hvitkvitpil_ikon_19x13linkedin_28x28logo_toppmeny_vis_logo_59x50nfr_merke_250x103nonameny_kvitpil_ikonraudpil_ikon_19x13search_iconsiva-partner_hoover_291x48siva-partner_liggende_291x48svart_dropdown_ikonsvartpil_ikonsvartpil_ned_ikontwitter_28x28