Hopp til innhold
VIS logo Logo for VIS
Visinnovasjon.no > Prosjektportefølje > ETEC- vaksine – mot diaré på utenlandsoppdrag
Child getting injection illustrating ETEC Vaccine for Traveler’s Diarrhea

ETEC- vaksine – mot diaré på utenlandsoppdrag

10 millioner får diaré forårsaket av Enterotoxigenic Escherichia coli (ETEC). Den rammer reisende og militært personell, - men også de aller yngste barna i lokalbefolkninger i regionene.

Hvert år vil 10 av 60 millioner mennesker som reiser til utviklingsland få diaré forårsaket av enterotoksigene Escherichia coli (ETEC). Dette utgjør 50% av turistdiarétilfellene. ETEC-infeksjon er vanligvis ikke livstruende for voksne, og fører sjelden til sykehusinnleggelse, men ETEC-diaré fører hvert år til milliarder av dollar i medisinske utgifter og tapt produktivitet. Antall reisende til utviklingsland forventes å tredobles innen 2020. For barn under fem år i utviklingsland er situasjonen er situasjonen enda mer alvorlig: Hvert år dør 700 000 barn av diaré, noe som gjør diaré til en av de viktigste dødsårsaken hos barn i utviklingsland, og ETEC er en av de viktigste årsakene til barnediaré. I tillegg vil barn som overlever akutte diaréepisoder ofte lide av alvorlig underernæring, hemmet vekst, og kognitive defekter.

ETEC forårsaker diaré gjennom varmelabilt (LT) og/eller varmestabile (ST) toksiner, og ST-produserende ETEC er blant de viktigste patogenene som fører til moderat til alvorlig diaré. Til tross for omfattende forskning på verdensbasis har vi fortsatt ingen effektiv ETEC-vaksine. Tilgjengelige prototypevaksiner mot ETEC retter seg mot koloniseringsfaktorer og LT, men ikke ST. Så langt har verken forskningsgrupper eller industrien lykkes med åutvikle en ST-basert vaksine.

Vår forskningsgruppe har identifisert ST-varianter som er gode vaksinekandidater, og som kan bidra til å revolusjonere forebyggende tiltak mot ETEC-diaré. Vaksinen vil ha potensiale til årlig å redde livet til titusener av barn, og til å redusere turistdiarékostnader i størrelsesorden milliarder av dollar. De viktigste kundegruppene våre vil være reisende til ETEC-endemiske områder og militært personell som utplasseres i slike områder. Ved å legge til rette for ulik prising i de to markedene, vil vaksinen også gjøres tilgjengelig for befolkninger i utviklingsland.

 

Kontakt oss
Se alle ansatte i VIS ›
Eierskap
Pål Puntervoll, Researcher II, NORCE
Halvor Sommerfelt, Professor, PhD, Universitetet i Bergen
Kurt Hanevik, Researcher, Associate professor, Universitetet i Bergen
Gro Elin Kjæreng Bjerga, Forskningsleder II, NORCE
Yuleima Evelym Diaz Castillo, Department Engineer, NORCE
Helene Heitmann Sandnes, Chief Engineer, Universitetet i Bergen
Samarbeidspartnere
  • South Dakota State University,
  • Tulane University Health Sciences Center/Tulane Educational Fund
  • Institut Pasteur and Indian Institute of Science
Logo for Universitetet i Bergen Logo for NORCE
ekspander_ikon_20x20_svartekspander_ikon_20x20ekspander_ikon_hvitfb_28x28footer_vislogo_167x85footer_vislogo_smallhopptil-pilinsta_28x28kollapse_ikon_hvitkvitpil_ikon_19x13linkedin_28x28logo_toppmeny_vis_logo_59x50nfr_merke_250x103nonameny_kvitpil_ikonraudpil_ikon_19x13search_iconsiva-partner_hoover_291x48siva-partner_liggende_291x48svart_dropdown_ikonsvartpil_ikonsvartpil_ned_ikontwitter_28x28