Det siste tiåret har marin sektor vist stor fremgang i å lage marine ingredienser, slik som peptider og oljer, fra industriell bioprosessering av marint restråstoff. Proteinprodukter som prosesseres fra restråstoff, som fiskehoder, rygg og innmat, har en distinkt lukt som kan være en markedsbarriere. Det er delvis årsak til at produktene først og fremst brukes som fiskefôr og dyremat, og ikke som ingrediens i mat. Å skreddersy enzymer for en voksende biobasert industri er nøkkelen for å utvikle bransjen og skape verdier av biologiske ressurser i bioøkonomisk sammenheng.
Disse marine ingrediensene bevarer næringskvaliteten, men særegen lukt forhindrer en realisering av verdifulle høy-kvalitets produkter for humant konsum.
I dette prosjektet blir enzymer benyttet som strategi for å løse utfordringen. Proteinproduktene analyseres for sine sensoriske egenskaper, og enzymstrategier utvikles for å håndtere de uønskede luktene. Mer enn 60 enzymer har blitt valgt for videre forsøk. I prosjektet jobber vi med identifisering av nye enzymer, til rekombinant produksjon og pilottesting under industrielle betingelser. Dersom vi lykkes vil enzymene kunne muliggjøre en full kommersiell utnyttelse av restråstoff fra havbruk og fiskeri og åpne nye markeder for sektoren. På sikt bidrar prosjektet til økt verdiskapning og til å bygge en bærekraftig og mer lønnsom næring.
VIS sin rolle i prosjektet er å se etter nye anvendelsesområder for enzymene, samt å sikre immaterielle rettigheter for partnerne, og å lage en forretningsplan for kommersialisering av enzymene.