Hopp til innhold
VIS logo Logo for VIS
Visinnovasjon.no > Prosjektportefølje > 3D-print av skadede beinfragmenter
Doctor with a hand visually holding the letters 3D printing in medicine.
Concept of application new technology in future medicine

3D-print av skadede beinfragmenter

Med vår 3D-print innen beinteknologi tilbyr vi et stillas laget av sikre syntetiske medisinske materialer som etterligner både formen og de mekanistiske egenskapene til naturlige bein.

Ulykker, beinsykdommer som osteoporose og kreft fører ofte til tap av små og store deler av lange bein i armer og bein. Selve skaden kan føre til at man mister deler av beinet, alternativt gjør sykdommen at man må operere ut deler av beinet. De to delene av det skadede beinet vil i dette tilfellet ikke gro sammen. I de fleste tilfeller vil det manglende fragmentet være lite og bli erstattet ved å transplantere pasientens eget bein fra et annet sted på kroppen.

Når pasienten ikke har nok frisk beinmasse som kan transplanteres, vil bein fra en død donor eller syntetiske implantater bli brukt. Transplantater fra donor og syntetiske implantater kan være ustabile og forårsake alvorlige, langvarige smerter som begrenser pasientens mobilitet i hverdagen. I tillegg er det en smitterisiko forbundet med donortransplantater.

Syntetiske materialer kan gjøre at beinet ikke gror sammen fullstendig, og kan også ha en dårlig mekanisk styrke eller utforming. Bare i USA og Europa er det 0,5 millioner pasienter som har dette problemet.

Med vår 3D-print innen beinteknologi tilbyr vi et stillas laget av sikre syntetiske medisinske materialer som etterligner både formen og de mekanistiske egenskapene til naturlige bein. Pasientens egne stamceller kan også tilsettes implantatet. Legene vil kunne bruke teknologien til å designe en eksakt replika av det manglende beinfragmentet basert på et bilde av bruddet og produsere beinet ved hjelp av en 3D-printer. Teknologien har allerede blitt testet og verifisert i rotter. I dette prosjektet skal vi teste implantatene i store dyr som gris eller sau som har bein som ligner på humane bein. Videre skal vi teste sikkerhet og funksjonalitet før planlegging av kliniske studier. Bruddet vil bli avbildet, implantatet vil bli avbildet og 3D-printet, fylt med stamceller og til slutt implantert i dyr. Vi skal undersøke hvordan ny benmasse blir dannet i selve implantatet og på kantene som forbinder implantatet med dyrets eget bein.

 

 

Vi leter etter forsknings- og utviklingssamarbeid eller lisensieringspartner som vil tilby markedsadgang i alle større markeder (dvs. Europa, USA). For spørsmål, kontakt prosjektlederen på VIS: Malgorzata Barczyk, mba@visinnovasjon.no; + 47 480 82 052

Kontakt oss
Se alle ansatte i VIS ›
Eierskap
Kamal Babikeir Eln Mustafa, Professor, Universitetet i Bergen
Ahmad Rashad Saad Mohamed Elsebahy , Postdoc, PhD, Universitetet i Bergen
Anna Finne Wistrand, Professor, PhD, Kungliga Tekniske Högskolan
Samarbeidspartnere
  • Helse Bergen
  • Paper and Fibre Research Institute (PFI)
  • Universitätsklinikum Würzburg
Logo for Universitetet i Bergen
ekspander_ikon_20x20_svartekspander_ikon_20x20ekspander_ikon_hvitfb_28x28footer_vislogo_167x85footer_vislogo_smallhopptil-pilinsta_28x28kollapse_ikon_hvitkvitpil_ikon_19x13linkedin_28x28logo_toppmeny_vis_logo_59x50nfr_merke_250x103nonameny_kvitpil_ikonraudpil_ikon_19x13search_iconsiva-partner_hoover_291x48siva-partner_liggende_291x48svart_dropdown_ikonsvartpil_ikonsvartpil_ned_ikontwitter_28x28