Kan Fjordbyte forandre læring og eksamensevaluering for godt?
Da professor Olav Tenstad satt værfast på hytta, endte han opp med å finne løsningen på en av akademias største tidstyver: sensur og eksamensbegrunnelser.
I august 2023 oppsto en idé som skulle vise seg å bli starten på et betydelig innovasjonsprosjekt som kan ende opp med å helomvende vurdering- og tilbakemeldingsprosesser i universitetssektoren. Professor Olav Tenstad, som har fagansvar for over 200 studenter ved Institutt for biomedisin ved Det medisinske fakultet, sto midt i en travel hverdag hvor sensur og begrunnelser nærmest spiste opp feriedagene. Da han en uke satt flomfast på hytta, fikk han tid til å reflektere over hvordan man kunne effektivisere denne prosessen – samtidig som studentene fikk mer læringsfremmende tilbakemeldinger. For det kan være en stor andel av studentene som benytter seg av retten på begrunnelse etter bestått eksamen.
– Og det arbeidet faller ofte på meg, i tillegg til selve sensureringen, forteller Olav lattermildt og legger til:
– Jeg tror nesten at studentene trykker på en knapp, og jeg vet ikke hvor den befinner seg, men den er åpenbart lett tilgjengelig, humrer han.
Syretesten
Regnestykket lot seg utligne. Fra hyttekontoret gikk den engasjerte professoren i gang med et Phyton-skript, godt hjulpet av kunstig intelligens (KI). Så tok han en telefon til svigersønnen Christian Bru, som allerede var godt kjent med å utvikle KI-baserte plattformer, blant annet gjennom jobben i Tietoevery.
– Han hadde mange gode idéer om hvordan KI kan frigjøre tid som ikke kommer studentene til gode, og heller bruke den sammen med dem på aktiviteter som faktisk fremmer læring.
Christian låste seg inne på rommet sitt, og knappe fire måneder senere var systemet – som kunne vurdere og gi tilbakemeldinger på studentenes kortsvarsoppgaver – klart for syretesten. Målet var å teste det på en prøveeksamen noen måneder senere.
– De elsket det! Særlig fordi de er vant med å få veldig lite tilbakemeldinger på sine besvarelser, innrømmer Olav.
Prøveeksamen og systemet til Olav og Christian ble gjennomført med stor studentoppslutning. Etter suksessen ble det sendt søknad til UiB Idé som sikret dem 525.000 kroner i utviklingsmidler i tillegg til 300.000 kroner i insentivmidler fra UiB sentralt.
– Vi er fortsatt et UiB-prosjekt, men nå har vi har etablert selskap.
Ny kompetanseprofil og to nye partnere
Videre har Olav og Christian fått selskap av Erik Røed og Ole Magnus Broch Tenstad på teamet.
Ole Magnus har bakgrunn innen finans og ble uteksaminert fra Norges Handelshøyskole for snart 13 år siden.
– Jeg har fulgt prosjektet med interesse fra sidelinjen og etter hvert ble vi enige om at jeg skulle involvere meg mer. Først og fremst som styremedlem, på siden av min dagjobb i Oslo, hvor jeg kan bidra med struktur, avtaleverk, og utforming av forretningsmodell, men også inn mot investordialoger når vi er modne for det.
Han tenker tilbake til sin egen tid på NHH med klassiske skippertak på tampen av semestrene. Muligheten for å kartlegge egne prestasjoner underveis er unektelig noe man kunne trengt, mimrer han.
– Det er mye snakk om KI, men det skjer ikke så mye produktmessig. Chat GPT er et fantastisk hjelpemiddel, men den hallusinerer en del, litt avhengig av hva den kan om de ulike feltene. Fjordbyte har et tydelig verdiforslag og vi opplever stor interesse fra ulike brukergrupper. Jeg tror, og håper, man kan få til noe som kan skalere stort, langt forbi Norge og Norden.
Erik hadde på sin side bakgrunn fra salg og forretningsutvikling nasjonalt og internasjonalt. I tillegg jobbet han på større leveranser sammen med Christian i Tietoevery med blant andre Equinor på kundelisten. Den erfaringen har kommet godt med i strategi- og utviklingsarbeidet i Fjordbyte.
– Nå er det lenge siden jeg har studert, men jeg ser et tydelig behov for løsningen vi lager. Og så har Olav vært en veldig tydelig stemme i det å fortelle hvordan det påvirker dagens studenter at man ikke har kommet lengre på dette området, forteller han.
Nå starter overbevisningsjobben. For hvor langt strekker man strikken? Dagens språkmodeller kan tilpasses hvert eneste verdenshjørne. Man kan rett og slett fortape seg i grenseløs teknologi. Men Fjordbyte stopper ikke her. Planen er å ta enda mer sats.
– Vi er i et kappløp. Den drevne student kan finne på mye selv, så vi må bevise for våre kunder at produktet vårt er såpass bra at det vil komme mange til gode. Min rolle blir derfor å understøtte kundereisen, og organisere og strukturere selskapet.
F.v; Christian Bru, Eirik Røed og Olav Tenstad mellom møter i Nygårdsparken.
– Nå jobber vi beinhardt for å rekke det
Med komplementær kompetanse har teamet sikret seg ekspertise i de fire pilarene som må til for å bære selskapet fremover; Christian med ansvar for det tekniske, Ole Magnus med finansbakgrunn, Erik på salg og Olav med fordypning i forskning og utvikling.
– Det innovative elementet ligger i at løsningen går inn i noe som er universelt for læringsinstitusjoner. De har standardiserte verktøy for å håndtere ansatte og studenter, og vi kan gå inn, uavhengig av leverandørene de bruker, og integrere tjenesten vår. Slik kan undervisere og studenter bruke Fjordbyte i miljøene de allerede er vant med, røper Olav.
I første omgang har de forpliktet seg til å levere beslutningsstøtte til halvparten av de medisinske semestrene - og det finnes 12 av dem.
– Så nå jobber vi beinhardt for å rekke det, avslutter Olav