Hopp til innhold
VIS logo Logo for VIS
Visinnovasjon.no > Aktuelt > Eitri Medisinsk Inkubator – en muskel for bedre helsetjenester
Kvinne overrekker mann en gave
En godtepose av ideer? Clara Gram Gjesdal, viseadministrerende direktør ved Helse Bergen overrekker gave til Torelif Lunde, leder for den nye inkubatoren. Foto: Ingvild Festervoll Melien

Eitri Medisinsk Inkubator – en muskel for bedre helsetjenester

- Med et økende antall eldre, og et tilsvarende mindre økonomisk handlingsrom står vi ovenfor en av de største utfordringene i samfunnet. Vi trenger en muskel for bedre helsetjenester. Vi ønsker Eitri tett på forskere, klinikere og investorer for å løse denne utfordringen, sa Clara Gram Gjesdal, viseadministrerende direktør ved Helse Bergen under åpning av Eitri på Haukeland.
02.11.2021

1.november stilte 140 inviterte gjester til storstilt åpning av Eitri Medisinsk Inkubator. Målet med inkubatoren er å kunne bidra til økt konkurranseevne for selskaper innen medisin og helse, og behandlings- og prosessforbedringer i helsevesenet.

Torleif Lunde er inkubasjonsleder for senteret og kunne glede seg over entusiasmen for den nye felles satsingen mellom UiB og Helse Bergen, hvor VIS skal ha ansvar for driften av inkubatoren. Her er det er mulighet for deling, samarbeid  – og møte med mulige investorer i tidlig fase.
Det er store forventninger til hva denne kan få til for å skape arbeidsplasser i fremtiden.

– Vi skal gå fra dagens 100 millioner i helseeksport fra Vestlandet, til  milliarder innen 20 år. Det betyr bedre helse for verden, og arbeidsplasser til Norge. Da er det bra at vi kan ta utgangspunkt i verdensledende forskning og kliniske miljøer, men også næringslivet og familier som Odfjell, som tidligere i Bergensk historie, og nå igjen, har tatt ansvar for å skape noen av de viktigste eksportbedriftene i Norge, sa Lunde.

Navnet Eitri , den mest skapende. – og et kjærlighetsbarn.

EN mann og en kvinne smiler til hverandre

God stemning under åpningen. Torelif Lunde, inkubatorleder sammen med Margareth Hagen, rektor ved UiB. Fotograf: Ingvid Fostervoll Mellien

Navnet Eitri tar også utgangspunkt i den norrøne mytologien. Eitri var den mest kreative, den mest innovative, den mest skapende, og den mest driftige. Den viktigste bragdene hans var å smi Torshammeren Mjolne, kunne Torleif Lunde fortelle.

Investor og direktør i Farvatn, og Kristin Odfjell kunne fortelle om senteret med en annen vinkling:  – Eirtri er et kjærlighetsbarn, hvor vi får mer enn summen av delene. Lokalet gir muligheter for at det er kort vei til alt av miljøer for å oppnå et pulserende og entusiastisk møtested. Vi heier på utviklingen som skjer her. Måtte Eitri sette byen på kartet.

-Flotte 2450 kvadratmeter står klare. Nå er det opp til oss å fylle rommene med ideer, skaperkraft og kompetanse, med forskere, innovatører og entrepenører. Med mennesker som vil bidra til å skape morgendagens medisinske løsninger, – sa Margareth Hagen, rektor ved UiB.

Filoinister fra Griegakademiet og  Fredrik Saoera spilte henholdsvis komponerte og egenkomponerte stykker. Til stede var også leietakere som allerede er på plass i inkubatoren kunne fortelle om sine prosjekter. Per i dag er det 10 selskaper som allerede er på plass. Et av disse er Eupnea.

Travleste måneden siden oppstarten

Eupnea har uviklet en digital måler av respirasjonsfrekvens. Et team av leger, kiropraktorer, fysioterapeuter og ingeniører, valgte å ta utfordringen fra egen hverdag og  starte eget selskap.

En kvinne i midten og to menn, står og smiler til kamera

Prosjektmedarbeiderne Andreas Tunset og Kari Laupsa Helvik, sammen med Øystein Theodor Ødegaard-Olsen, CEO i Eupnea, og Foto: Ingvil Festervoll Melien

Fra å sitte på kjøkkenbenken har de nå flyttet inn i en ny verden. – Ved å sitte her åpnes dører for å få våre ideer ut i livet, man treffer folk ansikt til ansikt . Det skapes nettverk, veien blir kortere. Man kan pitche uten å måtte planlegge gjennom e-post korrespondanse.  Jeg tror ikke vi har hatt en så travel måned siden oppstarten, sier Øystein Ødegaard-Olsen.

Fakta

Om Eitri medisinsk Inkubator

 

Eitri Medisinsk Inkubator er en målrettet, helhetlig og koordinert innsats mellom UiB, Helse Bergen, og helsenæringen. Målet er å kunne bidra til økt konkurranseevne for selskaper innen medisin og helse, og behandlings- og prosessforbedringer i helsevesenet.

Senteret tar sikte på å tilby et miljø der studenter, forskere, forskere, klinikere og gründere enkelt kan interagere og stimulere hverandre, utveksle ideer og dra nytte av hverandres ekspertise for økt innovasjon og skaperglede.

Medlemmer på plass i inkubator per november  2021

 • Entalpi AS: Laktatverdier for toppidrettsutøvere og pasienter med ME
 • Retrams AS: Sortering av medisinsk utstyr
 • RobotNorge AS: Sortering av medisinsk utstyr
 • CanEat AS: Selvhjelp for matalergi
 • Grasp: Erstatte smerteskjema med stressball for å registrere smerte
 • Trigo Tech: Digital oppfølging av fysioterapaut
 • Eupnea AS :Pustesensor for måling av resperisjonsfrekvens for kolspasienter
 • Adfectus: Bedre og tryggere helsekommunikasjon
 • Medretur: Resirkulering medisinsk utstyr
 • Dynamon: Turnusplanlegging


  ekspander_ikon_20x20_svartekspander_ikon_20x20ekspander_ikon_hvitfb_28x28footer_vislogo_167x85footer_vislogo_smallhopptil-pilinsta_28x28kollapse_ikon_hvitkvitpil_ikon_19x13linkedin_28x28logo_toppmeny_vis_logo_59x50nfr_merke_250x103nonameny_kvitpil_ikonraudpil_ikon_19x13search_iconsiva-partner_hoover_291x48siva-partner_liggende_291x48svart_dropdown_ikonsvartpil_ikonsvartpil_ned_ikontwitter_28x28