Hopp til innhold
VIS logo Logo for VIS
Visinnovasjon.no > Aktuelt > Løste kommunalt møte-problem – tredoblet omsetningen
Karianne Berg i Kaukus hjelper norske kommuner med å gjennomføre et effektivt lokaldemokrati, også under digitale kommunestyremøter. Foto: Dag Hellesund

Løste kommunalt møte-problem – tredoblet omsetningen

Både kunder og investorer strømmer på til oppstartsselskapet Kaukus: Selskapet gjør det lettere for norske kommuner å avvikle kommunestyremøter, også digitalt.
27.08.2020

– Vi gjør det svært godt på tross av koronaen, forteller gründer Karianne Berg.

Det er kanskje ikke så overraskende, tatt i betraktning av at Kaukus løser flere problemer for norske kommuner, som på grunn av korona-epidemien er tvunget til å gjøre mange av møtene digitale.

Kaukus har utviklet en tjeneste som sparer kommunene for mye arbeid ved innkalling til kommunestyremøter. Mange melder forfall, og de må erstattes med vararepresentanter. Dette har tradisjonelt blitt gjort manuelt, men systemet Kaukus har utviklet gjør hele operasjonen automatisk, slik at kommunestyremøtet kan gjennomføres uten at et sekretariat må jobbe i dagevis for å kalle inn representanter.

Håndsopprekking og tommel opp

Da korona-pandemien startet fikk dessuten kommunene en ny utfordring: Møtene måtte arrangeres digitalt ved hjelp av ulike videokonferansetjenester. Men å arrangere avstemning med utgangspunkt i flere titalls videoruter er ikke enkelt. Noen løste det ved håndsopprekning, eller ved å skrive inn i chat-feltet, men det var vanskelig å få oversikt: Hvem hadde stemt for hva?

Kaukus kastet seg over den nye utfordringen kundene deres hadde fått, og lagde i løpet av kort tid et system der representantene kan stemme via telefon eller datamaskin. Resultatet blir umiddelbart tilgjengelig, og det blir generert en rapport med oversikt over det hele. Dermed kan møteledelsen konsentrere seg om andre ting enn å telle tomler opp i kommentarfeltet, og lokaldemokratiet fungerer raskere og mer effektivt.

Travelt med anbud

Utsiktene til digitale møter framover har gitt en travel høst for Kaukus, for nå ønsker kommunene å kjøpe inn løsninger de ikke visste at de trengte for et halvt år siden.

– Det er sesong for anbud. Vi er midt inne i et nå, og skal levere i neste uke, forteller Berg.

Det er stor interesse for løsningen til Kaukus:

– Vi har nesten hatt ett kundemøte om dagen, og har det veldig travelt nå.

 Investeringer for 5,5 millioner kroner

Kaukus opplever også stor interesse fra investorer for tiden, og har fått inn betydelige midler:

Fra Innovasjon Norge har selskapet fått rundt fire millioner kroner, der halvparten er et innovasjonslån. I tillegg har selskapet fått en investering på 0,5 millioner kroner i presåkornmidler, og én million kroner fra private investorer.

– Millionen fra private hentet vi primært fra eksisterende investorer, som fylte opp nesten hele, forklarer Berg.

Kaukus tilbyr et system som både tar seg av innkallinger til kommunestyremøter og gjennomføring av avstemninger på en trygg og effektiv måte, slik at de kommunalt ansatte kan fokusere på innholdet. Foto: Dag Hellesund

Presåkorn og investeringer

En av investeringene i Kaukus er det VIS – Vestlandets innovasjonsselskap som står for, i form av presåkornmidler fra Innovasjon Norge. Dette er midler som går til innovative oppstartsbedrifter med et betydelig vekstpotensial, og som medfører en teknologisk eller industriell risiko.

Det er et krav at selskapet klarer å skaffe like mye i privat kapital som i presåkornmidler, og dette har Kaukus oppfylt med glans. Selskapet har fått hjelp på veien av oppstartmiljøet til VIS Nyskapingsparken.

– Kaukus har et sterkt team med høy gjennomføringsevne, og de har sett en nisje i markedet med betalingsvilje og et behov for å modernisere seg, sier leder investeringer/avtaler i VIS, Tor Ole Rognaldsen.

Han gir særlig ros til Karianne Berg:

– Hun er en stor del av grunnen til at vi investerer i Kaukus. Hun er både dyktig, og har en god innstilling og drive.

Rognaldsen poengterer også at VIS har oppnådd akkurat det som er formålet med presåkornmidler ved å investere i Kaukus.

– Presåkorn er ment å utløse mye investeringer med lite kapital. Jeg tror det hadde gått ganske mye tregere å skaffe kapital uten disse midlene, sier han.

Har tredoblet omsetningen

Investeringer er helt nødvendig for oppstartselskap, men inntekter er enda mer etterlengtet når produktet til et selskap har nådd markedet. Derfor er Karianne Berg særlig fornøyd med at kundene og inntektene strømmer på.

– Vi omsetter for mer enn tre ganger så mye nå som vi gjorde i september i fjor, sier hun.


    ekspander_ikon_20x20_svartekspander_ikon_20x20ekspander_ikon_hvitfb_28x28footer_vislogo_167x85footer_vislogo_smallhopptil-pilinsta_28x28kollapse_ikon_hvitkvitpil_ikon_19x13linkedin_28x28logo_toppmeny_vis_logo_59x50nfr_merke_250x103nonameny_kvitpil_ikonraudpil_ikon_19x13search_iconsiva-partner_hoover_291x48siva-partner_liggende_291x48svart_dropdown_ikonsvartpil_ikonsvartpil_ned_ikontwitter_28x28