Hopp til innhold
Visinnovasjon.no > Aktuelt > Gründerhistorie: Sensario
VIS logo Logo for VIS
Paal på båttur med lillesøster. Foto: Privat
Paal på båttur i 2019. Foto: Privat

Gründerhistorie: Sensario

Paal Kaperdals båthistorie startet tidlig, på en øy utenfor Os. Når man har hytte på en øy, blir båten en nødvendig og naturlig del av hyttelivet. Hver sommer bodde han nærmest i vannet, og fra båten kunne han fiske, fange krabber, sette ut garn og stå på vannski.
15.05.2019

Så å si hele livet har jeg hatt båt. Allerede som femåring fikk jeg lov til å styre båten selv, og da jeg var åtte fikk jeg en egen jolle som jeg fikk kjøre alene.

Som tenåring ble jeg interessert i å bygge (min far var arkitekt), og jeg ble særlig opptatt av elektronikk. Når det var skoledisko fikset jeg lysshow, og solgte faktisk endel systemer som jeg loddet sammen i kjelleren. Fra skolediskoteket gikk veien videre til data og teknologi. Gymnaset jeg gikk på var tidlig ute med å kjøpe inn PC-er, noe som nok var viktig for videre utvikling og skolevalg. Jeg valgte å ta økonomiutdannelse i USA, men med en god dose teknologi og IT i en forretningsmessig kontekst. Det ledet meg inn til det som i dag er det sjette største banken i USA, og digitalisering av denne.

Jeg ville fortsette på digitaliseringsbølgen, men koble den fysiske verden til den digitale. Tilbake den maritime byen, Bergen, fant jeg ut at jeg ville utvikle løsninger for båter. Vi er midt i smørøyet for det, og med flest båter per innbygger, og en 12-måneders-sesong, bruker vi havet på en helt annen måte enn man gjør i resten av verden.

Sensario jobber fra Bergen, men med globale ambisjoner. Vi har utviklet SmartBoat One – et avansert system som kobler båten sammen med din egen mobiltelefon.
VIS er det beste tilgjengelige miljøet i Bergen, og det var naturlig for oss å flytte inn her. For virkelig å kunne utfolde oss – vi fikk f.eks behov for å lodde på kontoret – ble vi pådrivere til å få opp Makerspace.

Som gründer lærte jeg tidlig at du ikke klarer å gjøre alt selv. Er det noe jeg selv ikke kan, finner jeg folk som har kompetansen. Vi søker råd og snakker med folk her på huset og i nettverket. Alle våre åtte ansatte, samt konsulenter, kommer fra dette miljøet. Vannmodulene bygger vi på Askøy sammen med Trond Marøy i Estro, som også sitter hos VIS.

Paals gründerråd:

Snakk om det du holder på med. Ikke være redd for å dele for mye – det gjør at en lærer av hverandre. Vi var heldige med timingen – tiden for gründere har vært mye bedre de siste tre årene enn det har vært tidligere.

Nå har vi opptak til våre oppstartsprogram. Er du interessert?

Bli en del av vårt gründermiljø

 

Fakta

Sensario er tidligere medlem i oppstartsprogrammet VIS Nyskapingsparken og leier nå kontorer hos VIS på Marineholmen.

VIS Nyskapingsparken er en inkubator for gründere og nyoppstartede bedrifter med vekstpotensial og høy grad av innovasjon

VIS har rådene, nettverket og gjennomføringsevnen du trenger for å realisere din idé.

ekspander_ikon_20x20_svartekspander_ikon_20x20fb_28x28footer_vislogo_167x85hopptil-pilinsta_28x28kvitpil_ikon_19x13linkedin_28x28logo_toppmeny_vis_logo_59x50nfr_merke_250x103nonameraudpil_ikon_19x13siva-partner_hoover_291x48siva-partner_liggende_291x48twitter_28x28