Hopp til innhold
Visinnovasjon.no > Aktuelt > Utvikler behandling av Føllings sykdom
VIS logo Logo for VIS
Alle nyfødte i Norge blir sjekket for fenylketonuri gjennom blodprøver. Foto: U.S Air Force photo/Staff Sgt Eric T. Sheler

Utvikler behandling av Føllings sykdom

Pluvia har mottatt 13 millioner kroner fra Norges forskningsråd. Selskapet utvikler en behandling for den sjeldne sykdommen fenylketonuri, og finansieringen vil ta behandlingen videre mot kliniske studier.
08.02.2018

50 000 mennesker over hele verden lever med den metabolske lidelsen fenylketonuri (PKU), også kalt «Føllings sykdom». PKU er en medfødt stoffskiftefeil som resulterer i redusert nedbryting av aminosyren fenylalanin.

Det er ingen kur mot sykdommen, som vanligvis blir behandlet med en streng, livslang diett. Hvis sykdommen forblir ubehandlet, kan det føre til alvorlig fysisk og psykisk funksjonshemming, inkludert anfall, atferdsproblemer og psykiske lidelser. Minst 500.000 mennesker i verden lever med PKU.

En fantastisk mulighet

Professor Aurora Martinez og hennes forskningsteam ved Universitetet i Bergen har i flere år jobbet med å finne behandling mot PKU ved å korrigere effekter i enzymet. Behandlingen de utvikler kan forbedre pasientens livskvalitet betydelig, og de tror de kan hjelpe minst 50% av pasientene.

Pluvia fikk i 2018 innvilget sin søknad til Norges forskningsråds BIA-program og vil motta 13 millioner kroner over tre år. Prosjektet mottok også finansiering gjennom FORNY2020-programmet ved Norges forskningsråd i 2015.

– Finansieringen fra BIA er en fantastisk mulighet for selskapet til å intensivere sine aktiviteter. FORNY har lagt grunnlaget for prosjektet og selskapet. BIA-programmet vil hjelpe selskapet til å vokse og intensivere sine aktiviteter, sier Anne-Sophie Schillinger, forretningsutvikler i VIS.

Et bedre liv for mennesker med sjeldne sykdommer

VIS etablerte selskapet Pluvia i samarbeid med forskergruppen og Universitetet i Bergen i 2015.

– Bidrag fra Norges forskningsråd er veldig velkommen, og en god anerkjennelse av den vitenskapelige plattformen og de store forskerne som drifter dette ved Universitetet i Bergen. Det støtter også den sterke troen investorene har vist Pluvia og selskapet forventede produktlinje, sier Anders Haugland, administrerende direktør i VIS.

– VIS ser frem til å fortsette å bidra til utviklingen sammen med Pluvia, forskerne og de mange tilhengerne av prosjektet. Vårt mål er at et annet prosjekt fra forskningsinstitusjonene i Bergen vil bidra til å gjøre livet bedre for de med sjeldne sykdommer, og bidra til å løse spesifikke samfunnsmessige utfordringer, fortsetter Haugland.

Brukerstyrt innovasjonsarena (BIA)

BIA er et av de største programmene i Norges forskningsråd, og målet er å være en viktig partner for næringen. Bedrifter kan søke om delvis finansiering av FoU-prosjekter basert på egne strategier og utfordringer, uansett bransje eller temaområde. Prosjektene må resultere i betydelig verdiskapning både for selskapene og for samfunnet i sin helhet, og må ta et internasjonalt perspektiv.

Les mer om BIA programmet her.

Om Pluvia

Pluvia ble etablert i 2015 av VIS, i samarbeid med forskergruppen og Universitetet i Bergen.

Selskapets mål er å utvikle den nye behandlingen for PKU og andre sjeldne lidelser. VIS har jobbet tett med prosjektet, blant annet koordinering av forskning, forretningsutvikling og å skape interesse fra eksterne aktører. Sammen med forskergruppen har VIS også sikret intellektuelle rettigheter i prosjektet og søkt om patent. I 2015 mottok prosjektet finansiering gjennom FORNY2020-programmet ved Norges forskningsråd. På et meget tidlig stadium, i 2011, fikk prosjektet også stipend fra Novo Seeds.

Via BIA prosjektstøtte fra NFR og fra investorer, er Pluvia i full gang med sitt PKU-program.
I nærmeste fremtid vil de søke samarbeidsmuligheter med legemiddelfirmaer. Målet er å utvikle det optimale molekylet, gjennom en klinisk studie.

Les mer om Pluvia her.

ekspander_ikon_20x20_svartekspander_ikon_20x20fb_28x28footer_vislogo_167x85hopptil-pilinsta_28x28kvitpil_ikon_19x13linkedin_28x28logo_toppmeny_vis_logo_59x50nfr_merke_250x103nonameraudpil_ikon_19x13siva-partner_hoover_291x48siva-partner_liggende_291x48twitter_28x28