Hopp til innhold
Visinnovasjon.no > Aktuelt > Selektive katalysatorer for olefinmetatese
VIS logo Logo for VIS

Selektive katalysatorer for olefinmetatese

Forskere ved Universitetet i Bergen har løst en utfordring kjemikere har slitt med i over femten år. Nå har de publisert en artikkel i Journal of the American Chemical Society (JACS) der de presenterer den stereo-selektive olefinmetotesen. BTO jobber for tiden med å kommersialisere prosjektet.
20.02.2013

Artikkelen finner du her.

Professor Vidar R. Jensen ved Kjemisk institutt ved Universitetet i Bergen har vært prosjektleder, og har sammen med Giovanni Occhipinti, Fredrik Rosberg Hansen og Karl Wilhelm Tornroos forsket på olefinmetotesen i flere år.

Prosjektet har fått midler fra både FORNY- og GASSMAKS-programmet i Forskningsrådet til å videreutvikle de selektive katalysatorene. Forskerne vil nå jobbe videre med å spisse forskningen inn mot bestemte anvendelsesområder, og få det ut på markedet.

For kjemiske industribedrifter er det viktig å ha katalysatorer som er selektive, det vil si katalysatorer som sørger for at det i hovedsak bare er det ønskede produktet som blir dannet i reaksjonene.

– Selektive katalysatorer kan for eksempel brukes til å lage plast med spesielle egenskaper, slik som veldig hard og motstandsdyktig plast som kan brukes i rotorblader til vindmøller, sier Jensen til forskning.no. Han understreker samtidig at de ennå ikke vet hvilke produkter de vil sikte seg inn mot.

 

Les mer om den selektive katalysatoren på forskning.no.

 

ekspander_ikon_20x20_svartekspander_ikon_20x20fb_28x28footer_vislogo_167x85hopptil-pilinsta_28x28kvitpil_ikon_19x13linkedin_28x28logo_toppmeny_vis_logo_59x50nfr_merke_250x103nonameraudpil_ikon_19x13siva-partner_hoover_291x48siva-partner_liggende_291x48twitter_28x28