Hopp til innhold
VIS logo Logo for VIS
Visinnovasjon.no > Aktuelt > Tor Aase Johannessen som "visiting scholar" ved Berkeley

Tor Aase Johannessen som "visiting scholar" ved Berkeley

Denne høsten reiser en av våre ansatte, Tor Aase Johannessen, til California for å delta på en forskningsstudie som tar for seg spørsmålet om hvilken rolle inkubatorer har i utviklingen av bedrifter. Han skal være «visiting scholar» ved Berkeley i USA, et av verdens mest anerkjente universiteter. Forskningsfokus settes på å finne hvorvidt overlevelsesraten er høyere for inkuberte bedrifter sammenlignet med bedrifter som ikke har vært i inkubator.
26.06.2012

– Vi skal sammenligne bedrifter i USA og Europa. Det er mange ting som kan spille inn for oppdagelse av forskjeller i overlevelsesraten. Kultur er én variabel. Selvsagt har også investormiljø og personlige egenskaper hos personen som står bak bedriften, mye å si.

Johannesen er førsteamanuensis ved Norges Handelshøyskole (NHH) og har også en deltidsstilling i BTO som seniorkonsulent med spesielt fokus på koblingen mellom gründerstudenter og BTO. Han har vært opptatt av denne problemstillingen før og tar derfor forskningspermisjon denne og neste høst for å studere fenomenet nærmere. Johannessen har tidligere vært veileder for en masterutredning som konkluderte med at overlevelsesraten for bedrifter som hadde vært i iPark i Stavanger eller Nyskapningsparken i Bergen, var marginalt høyere enn for bedrifter som ikke hadde vært i inkubator.

– Vi trenger likevel nye forskningsresultater for å kunne konkludere noe sikkert. Jeg holder på med å rette dette, – sier Johannessen.

Slik situasjonen er i dag, finnes det en rekke barrierer for etablering av flere inkubatorer i Europa. En av disse er økonomi, mener han. EU ønsker etablering av inkubatorer for «social innovations». Dette innebærer nye innovative strategier og organisasjoner som skal bidra til å løse sosiale problemer. Europeisk Kommisjon har erklært at de vil støtte utviklingen av opptil to transnasjonale nettverk av inkubatorer for sosiale innovasjoner og investere mer i såkalte «social incubators». Johannessen er en av deltakere på møte med Directorate General Enterprise and Industry som vil finne sted i Brüssel i juli. Vi ønsker Tor en god tur og gleder oss til å høre mer om hans nye erfaringer.


    ekspander_ikon_20x20_svartekspander_ikon_20x20ekspander_ikon_hvitfb_28x28footer_vislogo_167x85footer_vislogo_smallhopptil-pilinsta_28x28kollapse_ikon_hvitkvitpil_ikon_19x13linkedin_28x28logo_toppmeny_vis_logo_59x50nfr_merke_250x103nonameny_kvitpil_ikonraudpil_ikon_19x13search_iconsiva-partner_hoover_291x48siva-partner_liggende_291x48svart_dropdown_ikonsvartpil_ikonsvartpil_ned_ikontwitter_28x28