Hopp til innhold
Visinnovasjon.no > Aktuelt > Lisensavtale inngått om ny metode for kreftbehandling
VIS logo Logo for VIS

Lisensavtale inngått om ny metode for kreftbehandling

Kreftforskere fra Haukeland Universitetssykehus står bak en oppdagelse som kan gi kvinner med livmorkreft bedre behandling. Et amerikansk bioteknologiselskap, Ovagene Oncology, har undertegnet en lisensavtale med BTO på vegne av forskerne. Haukeland lanserer nå to nye behandlingsmetoder som kan bety et gjennombrudd for behandling av kreft hos kvinner. Bergens Tidende har intervjuet forskerne Helga Salvesen og Lars A. Akslen, les hele intervjuet her.
11.08.2011

Oppslaget i BT nettutgaven her – (fra 16. juli)

Våren 2011 fremforhandlet BTO en lisensavtale med det amerikanske biotek-selskapet OvaGene Oncology, som ønsker å kommersialisere forskningsresultatet.Dette er et selskap som spesialiserer seg på  diagnostikk basert på biologiske markører for kreft i underlivet.

OvaGene Oncology ønsker å utvikle en pålitelig test som raskt kan finne de pasientene som har aggressiv sykdom og potensiell nytte av ny behandling. Slik kan den bidra til å fremme individuelt tilpasset  behandlingen for kvinner med livmorkreft.

BTO-samarbeid med Harvard og MIT
I arbeidet med avtalen har BTO fått tillit fra to store og tunge aktører, de amerikanske universitetene Harvard og MIT, forteller jurist Berit Bjørnhaug ved BTO. Harvard og MIT er medeier i den patentsøkte oppfinnelsen.

– Det er svært sjelden at disse eliteuniversitetene gir andre aktører eksklusiv rett til å kommersialisere anvendelsen på egne vegne. Dette mener vi i BTO er en viktig anerkjennelse av det arbeidet vi har gjort, og den kompetansen vi etter hvert har opparbeidet oss på kommersialisering av forskningsresultater.

Gunstig avtale for UiB og Haukeland
BTO har forhandlet fram en gunstig lisensavtale med amerikanerne. Den innebærer Universitetet i Bergen og Helse Bergen blir sittende på 50 prosent av rettighetene.

– Mest hyggelig er det likevel at vi får være med på å bidra til at forskning kan få en større samfunnsnytte, sier Bjørnhaug.

ekspander_ikon_20x20_svartekspander_ikon_20x20fb_28x28footer_vislogo_167x85hopptil-pilinsta_28x28kvitpil_ikon_19x13linkedin_28x28logo_toppmeny_vis_logo_59x50nfr_merke_250x103nonameraudpil_ikon_19x13siva-partner_hoover_291x48siva-partner_liggende_291x48twitter_28x28