Hopp til innhold
Visinnovasjon.no > Aktuelt > UiB-professor vant BTO/Sparebanken Vest Stipendkonkurranse
VIS logo Logo for VIS

UiB-professor vant BTO/Sparebanken Vest Stipendkonkurranse

For andre år på rad premierer BTO og Sparebanken Vest den beste nye ide eller forskingsprosjekt med kommersielt potensial fra Bergen. Utdelingen fant sted 16. mars under innovasjonskonferansen GROW. Næringsminister Trond Giske, for anledningen prisutdeler og formidler av juryens begrunnelse, delte ut premien til instituttleder Rolf Reed ved instiutt for biomedisin. Han var stedfordreder for prisvinner Professor Jim Lorens. Premien er et stipend fra Sparebanken Vest på kr 100 000,-, samt forretningsutvikling fra BTO med verdi på minst NOK 100 000,-.
17.03.2011
 – Forskerne i Bergen er en unik kilde for innovasjon og utvikling av nytt kunnskapsbasert næringsliv. Sparebanken Vest mener det er viktig å skape enda bedre koblinger mellom forskning og næringsliv, sier direktør for bedriftsmarked Henning Nordgulen. 

BTO / Sparebanken Vest stipendkonkurranse ble delt ut første gang under GROW 2010. Da ble 4 vinnere ble da kåret, de fikk hver utdelt et stipend på kr 100 000,-. Oppfølgingen av fjorårets vinnere viser at stipendene har hatt utløsende effekt på prosjektenes kommersielle fremdrift og på å komme raskt i effektiv dialog med næringslivet.

– Alle snakker om hvor viktig nyskaping og innovasjon er. Samarbeidet med Sparebanken Vest er med å skape oppmerksomhet om at de fantastiske forskerne vi har – er viktige bidragsytere for fremtidig vekst også i vår egen region, sier daglig leder i BTO Anders Haugland. Stipendene gir også BTO mulighet til å intensivere vårt operative arbeide med innovasjon og nyskaping. For oss er utdelingen et av årets høydepunkt! avslutter Haugland.

Bra deltakelse – alle forskningsinstitusjoner representert
I år har forskere og ansatte ved de 4 største forskningsinstitusjonene (Universitetet, Haukeland Universitetssykehus, Havforskningsinstituttet og Høyskolen) hatt mulighet til å delta i stipendkonkurransen. Vi er svært fornøyd med oppslutningen – en rekke gode ideer fra fremragende forskere ble meldt inn, og alle forskningsinstitusjonene var vært representert i konkurransen.

Juryen har hatt en utfordrende jobb med å komme frem til en vinner.  De har lagt vekt på er å tildele prisen til et prosjekt med internasjonalt kommersielt potensial, og at prisen skal utgjøre en forskjell. Juryen har bestått av Hans Hekland (Sarsia Innovasjon), Karstein Lien (Sparebanken Vest), Carl Fredrik Joys (Bergen Venture AS), og juryleder Dag Finne (Forretningsutvikler i BTO AS).

Verdig vinner – juryens begrunnelse
Juryen har kåret en vinner som scorer høyt i forhold til kriteriene som er lagt til grunn for konkurransen – vinner ble professor James (Jim) Lorens ved instiutt for biomedisin, UiB. I søknaden til konkuransen hadde prof. Lorens i tillegg inkludert en godt beskrevet foretningsmodell, som gjør at juryen tror veien til et internasjonalt stort marked er innen rekkevidde. Juryen vil med dette gi en anerkjennelse til forskeren og fagmiljøet rundt, og man håper at dette vil virke ansporende for andre forskere med spennende prosjekt og resultat.

Professor James Lorens har omfattende internasjonal forskningserfaring, flere års industrierfaring samt erfaring fra industrisamarbeid med stort antall biotech- og farmasøytiske selskaper. Han er også oppfinner på mer enn 25 patenter. Instituttet han tilhører har en meget god kultur for innovasjon. Juryen mener Lorens og hans bidrag er en verdig vinner, og vil med dette gi en anerkjennelse til forskeren og fagmiljøet rundt om å fortsette dette viktige arbeidet.  Stipendet er planlagt brukt til å utvikle prosjektet i retning av kommersialisering.

Vinnerbidraget beskriver en ny teknologi som viser hvordan biologisk aktive naturstoffer av farmasøytisk interesse utvikles til nye legemidler.
Metoden anvender genetiske prinsipper for å finne virkningsmekanismen til naturstoffene på kreftceller. Dette er et viktig ledd i utvikling av nye medisiner, men som er i dag en tidskrevende prosess. Denne teknologien vil kunne bidra til raskere utvikling nye kreftmedisiner og til å styrke den nasjonale innsatsen i arbeidet med marin bioprospektering.  Naturstoffer er organisk molekyler isolert fra mikroorganismer, planter osv. som påvirker biologiske prosesser. Kjente eksempler er antibiotika og mange kreftmedisiner.

Eksterne presseoppslag om prisutdelingen:

  • Bergens Tidende 16. mars
  • Bergensavisen 17. mars (ikke lenger tilgjengelig)
  •  «På Høyden» 17. mars (ikke lenger tilgjengelig)
  • Business Region Bergen, 18. mars (ikke lenger tilgjengelig)

ekspander_ikon_20x20_svartekspander_ikon_20x20fb_28x28footer_vislogo_167x85hopptil-pilinsta_28x28kvitpil_ikon_19x13linkedin_28x28logo_toppmeny_vis_logo_59x50nfr_merke_250x103nonameraudpil_ikon_19x13siva-partner_hoover_291x48siva-partner_liggende_291x48twitter_28x28